Ciasto znane jako 'pijak'. Z białek, kokosu i maku, przełożone kremem budyniowym. Z założenia powinno być z dodatkiem alkoholu, ale moja wersja jest bez. Na górną warstwę można położyć biszkopty lub herbatniki. Przypomina mi trochę mazurek makowy, który moja mama zawsze piekła na Wielkanoc, a może nastrajam się już świątecznie :) Smacznego!
Ciasto
- 1 szklanka maku
- szklanka wiórków kokosowych
- 7 białek
- 1 szklanka miałkiego cukru (u mnie brązowy)
- cukier wanilinowy
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 7 żółtek
- 1 laska wanilii
- 1 kostka masła
Ponadto:
- 2 tabliczki czekolady (mleczna i ciemna)
- ciastka digestive lub herbatniki
- kilka łyżek mleka
- Białka ubić na sztywno i dodać cukier i cukier waniliowy. Ucierać aż się rozpuści. Dosypać mak z wiórkami i wymieszać. Wylać na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem formę. Piec przez 20-30 minut w 180 st C. Można sprawdzić patykiem czy jest suche w środku. Jeżeli będzie się za bardzo rumienić przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z nasionami wanilii, pół szklanki mleka, mąką i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać masę jajeczno-budyniową do gotującego się mleka. Ugotować budyń dokładnie mieszając. Uważać, aby go nie przypalić. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
- Zimne ciasto przekroić na pół.
- Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać kilka łyżek mleka i dokładnie wymieszać, aby wyszła gładka polewa.
- Jeden placek przełożyć kremem, na to dać druga część i posmarować resztą kremu. Układać na wierzchu ciastka (można je namoczyć alkoholem, lub sokiem) i polać przestudzoną polewą czekoladową.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwagi
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz