Chilli, a może trochę leczo i gulasz. Świetne na chłodne dni, bogate w witaminy i białko. Smakuje doskonale z kaszą jaglaną i zapewne z ryżem, albo meksykańską tortillą również. Polecam!
3 papryki (u mnie kolorowe)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 cukinia
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
1 czerwona papryczka chilli
oliwa
świeżo mielone chilli
świeżo mielony pieprz czarny i biały
szczypta cynamonu
szczypta suszonej bazylii (opcjonalnie)
sól do smaku
- Cebulę pokroić na drobno i podsmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną paprykę i poddusić.
- Gdy papryka nieco zmięknie dodać pokrojoną cukinie i dusić aż sok odparuje.
- Dodać pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Dolać pół szklanki wody. Dosypać również fasolę i przyprawy. Dusić jeszcze przez ok 10-15 minut.
- Jeżeli płynu będzie za mało dolać jeszcze wody. Dusić aż wszystko ładnie zgęstnieje.
- Podawać z kaszą jaglaną ugotowaną w posolonej wodzie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz