Ciasto trochę jak słodki chleb. Ciężkie, syte, wyśmienite po z tostowaniu następnego dnia. Proponuje podać ze śmietaną, jogurtem lub kremowym serkiem waniliowym. Idealne na śniadanie czy lunch do pracy. Smacznego!
150 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g cukru trzcinowego gruboziarnistego
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki mleka
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka sody
2-3 duże, soczyste jabłka
- Nagrzać piekarnik do 180 st C. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry. Posypać cynamonem i lekko skropić cytryną.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Mąki wymieszać w misce z sodą.
- Do masy jajecznej dodać olej, mąki oraz mleko. Dalej ucierać mikserem na małych obrotach na jednolitą masę.
- Wysmarować dużą formę do tarty masłem i posypać kaszką lub bułką tartą.
- Wylać ciasto na blachę i układać jabłka na wierzchu.
- Można posypać grubym cukrem.
- Piec przez ok 50-60 minut w 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz