Uwielbiam kapustę postną. Im więcej w niej grzybów, pieczarek, śliwek tym lepiej. Im częściej podgrzewana tym więcej smaków się z niej wydobywa. Warto zrobić ją na dwa dni przed wigilią.
1 kg kapusty kwaszonej
250 g suszonych grzybów
100 g pieczarek
2 cebule
150 g suszonych śliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól, pieprz, majeranek do smaku
4 łyżki masła lub olej w wersji wegańskiej
- Suszone grzyby wypłukać i namoczyć na kilka godzin. Gotować je w wodzie, w której się moczyły przez 20 minut. Odcedzić, zachowując wywar do kapusty. Większe kawałki pokroić.
- Kapustę wypłukać dwa razy i odcisnąć. Można lekko posiekać. Włożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym, dolać wody, tak aby przykryła kapustę. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości przez ok godzinę.
- Pokroić drobno cebule i zaszklić na maśle. Dodać obrane, opłukane i posiekane pieczarki i usmażyć na rumiany kolor.
- Ugotowane grzyby leśne również delikatnie podsmażyć na maśle.
- Cebulę, pieczarki i grzyby suszone dodać do kapusty. Można jeszcze chwilę podgotować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz