piątek, 3 listopada 2017

Wegańskie curry z rzepą

Przepis pochodzi z książki Paul Flynn's 'Family Food'. Zmodyfikowałam go, gdyż oryginalnie jest to curry z kurczakiem, którego zastąpiłam ciecierzycą. Smacznego!

  • 20 ml oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 organiczna warzywna kostka bulionowa
  • kawałek świeżego, startego imbiru (ok 20g)
  • 1 rzepa (700g)
  • 5 małych marchewek
  • 1 łyżka przyprawy curry 
  • pół łyżeczki zółtej pasty curry (można zastąpić przyprawami)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki chutney z mango
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra 

Rozgrzać olej. Podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smażyć przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie Dodać pokrojone w kostkę rzepę i marchew, jak i przyprawy. Zamieszać. Przez chwilę podgrzewać. 

Dodać pomidory, połowę wody z ciecierzycy (na końcu można dolać więcej, jeżeli okaże się zbyt gęste), mleczko kokosowe i kostkę warzywną. Gotować, aż warzywa będą miękkie, a sos gęsty. 

Na końcu dodać ciecierzyce, doprawić jeszcze do smaku, posypać świeżą kolendrą. Podawać z ryżem, chlebem naan (lub jak u mnie w domu z kaszą jaglaną) :) Pyszności!




Prześlij komentarz