wtorek, 27 grudnia 2016

Sernik pistacjowy

W tym roku na moim świątecznym stole zagościł sernik waniliowy z musem pistacjowym. Inny niż wszystkie, z interesującym smakiem orzeszków. Do musu nie dodawałam żelatyny, więc wyszedł mi nieco 'luźny', ale mogłam po prostu użyć mniej śmietany.  Krem pistacjowy kupiłam w Lidlu. Polecam wszystkim orzeszkowym łasuchom. 



Spód
  • 160 g ciasteczek zbożowych typu digestiwe
  • 30 g roztopionego masła
Ciasteczka rozkruszyć w malakserze. Dodać masło i zmiksować do momentu otrzymania mokrego piasku. Wylepić min dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wyrównać i dobrze docisnąć. Zapiec przez ok 10 minut w 170 st C. 

Masa serowa
  • 500 g zmielonego twarogu pełnotłustego
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki przesianej mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Mus pistacjowy
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
Śmietanę ubić z dodatkiem fixu. Dodać mascarpone i krem pistacjowy. Dokładnie wymieszać, aby krem orzechowy się rozpuścił. Musem wyłożyć wierzchnią warstwę zimnego sernika. Wyrównać górę i schłodzić. Przed jedzeniem udekorować pokruszonymi pistacjami (bez soli!)  i bezami.

Prześlij komentarz