wtorek, 13 grudnia 2016

Burgery z tofu

Lubię jeść burgery od czasu do czasu. Robiłam już wiele wersji warzywnych, z kalafiora, z kaszy, z fasoli. Tym razem natrafiłam na przepis Jamiego Olivera na kotlety z tofu. Akurat miałam połowę kostki tego sera w lodowce, były też urodziny męża, pomyślałam wiec, że zaszalejemy ;) Zjemy burgery z frytkami z batatów (pieczonymi), a na deser tort - szaleństwo!!

Lubię też świeżo upieczone bułeczki, które polecam z tego przepisu.




Składniki
  • 350 g tofu
  • 1 jajko
  • 75 g bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka otrąb babki płasznik (opcjonalnie)
  • sol, pieprz czarny, pieprz czerwony
  • suszone lub świeże chilli
  • 2-3 różyczki ugotowanego kalafiora (można pominąć)
  • olej kokosowy do smażenia

Dodatki
  • miękkie bułki hamburgerowe
  • ser cheddar
  • kawałek awokado
  • pikle
  • pomidory pokrojone w plastry
  • czerwona cebula pokrojona w paski
  • rukola
  • sos - (majonez+musztarda djon)
  • ketchup


Tofu i kalafiora zawinąć w czysta ścierkę kuchenna i odsączyć z wody.Dodać Przyprawy, jajko, otręby i bułkę tartą. Uformować dowolnej wielkości kotleciki. Smażyć je na rozgrzanym tłuszczu kokosowym na rumiany kolor (przez ok 10 minut z każdej strony, na umiarkowanym ogniu). 

Bułki przekroić na pół. Opiekać w tosterze lub lekko podgrzać (np. na patelni). Na spodnią część bułki nałożyć sos. Na to kotleta, dalej czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, kawałki awokado, sałatę i pomidor. Polać lekko keczupem i przykryć drugą częścią pieczywa. Zajadać z pieczonymi frytkami z batatów, sałatką lub same :) 

Prześlij komentarz