środa, 10 sierpnia 2016

Wegańska grochówka z kiełbasą wysokoproteinową

Najbardziej w niejedzeniu mięsa brakuje mi wędzonki. Kupuje czasem roślinne kiełbaski i nawet odczuwam wówczas satysfakcje.
Dawno nie jadłam grochówki, u nas w Irlandii panuje jesienna pogoda, także taka zupa jest idealna na dziś. Można ją również przygotować w wersji mięsnej (u mnie taka też była). Wystarczy dodać boczek i kiełbasę. Smacznego!



  • 3 litry wody
  • 400 g grochu, połówki
  • 5 marchewek organicznych, lub z własnego ogrodu, lub ze sprawdzonego źródła
  • kilka ziemniaków, najlepiej również organicznych
  • duży korzeń pietruszki
  • 3 kiełbaski wegańskie
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • suszony majeranek
  • ząbek czosnku
  • sól
Groch dokładnie opłukać i namoczyć przez ok 3 godziny w wodzie.  Warzywa pokroić w kostki. Kiełbasę w większe części.
Gotować groch przez ok 15 minut po czym dodać warzywa, czosnek, tymianek, ziele angielski i liście laurowe. Gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodać kiełbasę i zagotować .
Doprawić solą i majerankiem do smaku. Smacznego.

Prześlij komentarz