poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Klasyczna babka z budyniem

Raczej nie robię babki, ale jakoś tak zatęskniłam.. znów nadszedł czas kiedy wracam smakami do korzeni :)
Tą babkę robi się łatwo i przyjemnie. Wystarczy dobry mikser, który ładnie ubija białka i cała robota będzie za Was odwalona. Pyszności!



 Składniki
  • 5 jajek, osobno białki i żółtka (u mnie 5 białek i 3 żółtka)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru lub cała szklanka
  • szklanka mąki
  • pól kostki roztopionego masła (125g)
Wykonanie

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę, dodaj cukier, ubij i kolejno dodaj żółtka, wszystko wymieszaj. Mąkę przesiej z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodaj do ubitych jajek i wszystko dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj margarynę, jeszcze raz dobrze wszystko wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170'C i piecz przez około 45-50 minut. Upieczoną, przestudzona babkę można polukrować albo posypać cukrem pudrem.


Prześlij komentarz