sobota, 20 sierpnia 2016

Łazanki z pieczarkami



Kapusta z grzybami
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • łyżeczka cukru
Makaron
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • sól
  • odrobina wody



Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnąć i grubo posiekać.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić.
Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać masło dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Podać pieczarki i usmażyć. 
Kapustę oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, wrzucić do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości. 
Gdy kapusta jest miękka dodać pieczarki z cebulą, cukier, majeranek i przecier pomidorowy. Gotować razem przez ok 5-10 minut. 

Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać żółtka i sól. Ręką wymieszać składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), łączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wygniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na godzinę (po tym czasie ciasto odpocznie i dodatkowo zmięknie).
Można też ciasto zagniatać prze pomocy miksera. 
Ciasto cienko rozwałkować, kroić paski o szerokości ok 2 cm następnie w poprzek, aby otrzymać kwadraty. Zagotować osoloną wodę i wrzucać łazanki partiami. Gotować przez około minutę, odławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
Prześlij komentarz