wtorek, 26 kwietnia 2016

Wegańskie curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Vegan Chickpeas, Pumpkin and Spinach Curry 


Myślę, że jedząc tego typu dania, każdy mógłby się przerzucić na weganizm ;) Chociaż mój mąż stwierdził, że jakieś mięso by tutaj nie zaszkodziło ;)

Bardzo konkretny, treściwy obiad. U nas w Irlandii nadciągnęły bardzo nie-wiosenne dni, także takie rozgrzewające curry jest jak najbardziej na czasie. Lekko pikantne, gęste, aromatyczne. Najlepsze z kuskusem, ryżem lub chlebem naan. Just dig in! 


  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 600 g obranej dyni (może być surowa lub wcześniej upieczona)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 garści liści szpinaku
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka przecieru/domowego sosu pomidorowego
  • 2 łyżki świeżego, startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • miks przypraw indyjskich: po łyżeczce mielonego kminu, kolendry, cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, kurkumy, nasiona musztardowca
  • sól
  • sok z limonki do smaku (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wody z gotowania ciecierzycy, lub zalewy z puszki

Ugotować ciecierzycę lub użyć ugotowanej już ciecierzycy z puszki czy słoika. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir, czosnek i chwilę podsmażyć.

Dodać przyprawy i odrobinę mleczka kokosowego. Podsmażyć przez ok 3 minuty, uważając, aby nie przypalić.  

Dodać ciecierzycę, pokrojoną w kosteczkę dynię, pastę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody z ciecierzycy doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. Jeżeli macie upieczoną już dynię, to wystarczy podgotować przez ok 10 minut. W międzyczasie raz przemieszać.

Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia. Doprawić solą, sokiem z limonki.

Podawać z ryżem, kuskusem lub indyjskim chlebkiem. Smacznego! 

źródło

Prześlij komentarz