niedziela, 20 marca 2016

Czekoladowe kwadraty z awokado

Avocado Chocolate Squares


Świetne, niskokaloryczne, nisko-tłuszczowe i pyszne (!) ciasto z awokado. Super szybkie do przygotowania. Będzie to dla Was idealny deser jak i kop energii podczas przedświątecznej krzątaniny. 

Autorka podaje, że 80 g tego ciastka to 74 kcal, nie wiem czy to zawiera dodatek czekolady. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej, a do dosłodzenia ksylitolu, który jest mniej kaloryczny niż cukier (i zdrowszy dla zębów). Ciasto nie zawiera jajek, można je przyrządzić na mące bezglutenowej (np. z ciecierzycy) i w pełni na roślinnych składnikach, czyli w wersji wegańskiej. Gorąco polecam!

  • 1 kubek mąki orkiszowej, pełnoziarnistej (mąka z ciecierzycy jeżeli ma być bez glutenu)
  • 5 łyżek kakao ciemnego, dobrej jakości
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 kubka ksylitolu (140g)
  • 50 g kropek czekoladowych lub posiekanej, ciemnej czekolady (opcjonalnie)
  • 100 g jogurtu naturalnego lub roślinnego (w wersji wegańskiej)
  • 100 g wody przegotowanej, zimnej
  • pół banana
  • 100 g roztartego awokado (waga bez pestki i skórki)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie olejku) lub laska wanilii
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. 

Awokado, jogurt, wodę, wanilię i banana rozetrzeć (można użyć ręcznego blendera).

Suche składniki (mąkę, cukier, sodę, kakao, czekoladę) wymieszać w misce. Dodać mokre składniki i wymieszać łyżką.

Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowaną masłem kokosowym i posypaną kaszą manną. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Piec do suchego patyczka.

Przed jedzeniem należy schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny. Smacznego!







  • 1 cup spelt whole wheat pastry flour (chickpea flour for GF)
  • 6 tbsp cacao or unsweetened cocoa powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt
  • 3/4 cup xylitol or granulated sugar of choice (140g)
  • 1/2 cup mini chocolate chips, optional
  • 1/4 cup yogurt of choice (such as Wholesoy) (60g)
  •  1/2cup water (180g)
  • 3/4 cup mashed avocado, measured after mashing (60g)
  • 2 tsp pure vanilla extract (8g)

  • Preheat oven to 170 degreesof C and grease an 8-in square pan. (Or double the recipe for a double-layer cake.) Set aside.
    In a large bowl, combine the flour, cocoa powder, baking soda, salt, optional chips, and sweetener, and stir very well. 
    In a separate bowl, whisk together all remaining ingredients (you can use hand blender to combinate them well). Pour wet into dry and stir until just combined (don’t over-mix), then pour into the greased pan. 
    Bake 25 minutes or until batter has risen and a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Put in the fridge for at least 30 minutes before taking even a single bite.
    Prześlij komentarz