wtorek, 23 lutego 2016

Sernik Mango na Migdałowym Spodzie

Mango Cheesecake on Almond Crust



  
Kolejny sernik z pulpą mango. Tym razem nieco bardziej dietetyczna wersja. Na spodzie z karmelizowanych migdałów, chociaż chyba wolę spód ciasteczkowy.
Sernik jest bardzo wilgotny, lekko słodki. Koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce przed jedzeniem, w przeciwnym razie może Wam nie smakować :) Orzeźwiający, pełny, ciężki. To już trzeci sernik z mango na moim blogu. Polecam sprawdzenie również pozostałych.

Spód
  • 1/5 szklanki migdałów blanszowanych (bez skórki)
  • 2 łyżki cukru brązowego
Masa serowa
  • 1 kg sera zmielonego
  • 4 jajka
  • 300 g pulpy z mango (u mnie zblendowane owoce z puszki)
  • 3/4 szklanki ksylionu
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (może być budyń śmietankowy bez cukru)
Polewa
  • 200 g pulpy mango
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie

Migdały delikatnie podprażyć na suchej patelni. Przełożyć je do miski, na patelni umieścić cukier, który należy rozpuścić. Dodać migdały, obtoczyć je w karmelu i przełożyć do blendera i drobno zmiksować (nie na proszek, tak, żeby były kawałki migdałów).
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na dno migdały.

Ser, ksylion, wanilię utrzeć mikserem przez chwilę. Dodać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać pulpę mango oraz mączkę ziemniaczaną. Zmiksować tylko do połączenia się składników. 

Piekarnik nagrzać do 160 st C. 

Masę przelać na spód. Wstawić sernik do piekarnika. Piec 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 140 st C. Piec kolejne pół godziny.

Po tym czasie wyjąć ciasto i polać polewą (wszystkie składniki polewy należy ze sobą połączyć w misce). Ja odlałam sobie kilka łyżek pulpy mango, aby przygotować wzorek na serniku. Po wyrównaniu polewy na wierzchu ciasta wylałam kreski pulpy przechodzące przez środek sernika (czyli kilka średnic na okrągłym cieście). Następnie przy pomocy wykałaczki rozciągnęłam, zaczynając od środka ciasta, aż po brzegi, tworząc ślimaczka. 

Zapiekać polewę kolejne 20-25 minut. Sernik po wyjęciu z piekarnika będzie dość sprężysty, luźny, ale po schłodzeniu go w lodówce (najlepiej przez noc) nabierze odpowiedniej konsystencji.  


Prześlij komentarz