piątek, 22 stycznia 2016

Razowy makaron z czerwonym pesto

Whole-Wheat Pasta with Sun-Dried Tomato Pesto


Uwielbiam pesto, zarówno zielone jak i czerwone. W sumie ten sos można wykonać ze wszystkiego (no prawie ;) Jest to moje wyzwanie w nowym roku, aby poodkrywać różnych pestowych kombinacji. Póki co klasycznie. Makaron z cukinią i pesto z suszonych pomidorów. Super szybkie danie, idealnie dopasuję się do naszego pudełka na lunch do pracy. Polecam zabieganym jak i tym, którzy wolą wykorzystać czas na inne przyjemności niż ślęczeć w kuchni (jak mawia mój mąż). Miłego dnia!




Składniki
  • ugotowany makaron razowy
  • 1 cukinia
  • 1 szalotka
  • ząbek czosnku
  • 100 g pomidorów suszonych z oleju
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych (mogą być inne orzechy)
  • ok 4 łyżek oliwy z pomidorowej zalewy
  • sól do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Cukinie pokroić na kosteczki. Podsmażyć razem z cebulką na oleju z pomidorów suszonych. 
Pomidory suszone, bazylię, orzeszki, czosnek i 2 łyżki oliwy wrzucić do malaksera. Zmiksować na gładko. Dodać więcej oleju, jeżeli konsystencja jest za sucha. Dosypać ser, doprawić solą.
Wymieszać makaron z przygotowanym pesto, podsmażoną cukinią i cebulą. Smacznego!




Przepis na pesto wzięłam stąd.
Prześlij komentarz