piątek, 9 października 2015

Pierogi z soczewicą i pieczarkami / Dumplings

Lentil and Mushroom Dumplings 

Kto nie lubi pierogów, prawda? Ja robię je rzadko, ale jak już wpadnę w ciąg to idą taśmowo. Wypełniam nimi brzuchy, mój i męża jak i zamrażalkę, bo ile można jeść pierogów?! :)
W tym przepisie proponuję ciasto zaparzone i nadzienie z pieczarkami i czerwoną soczewicą. Wkrótce pojawią się też klasyczne ruskie. Miłego wylepiania! 



Ciasto
  • 300 g mąki
  • 25 g masła
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
Podgrzać wodę i rozpuścić w niej masło (powinna być gorąca). Dolać do mąki z solą i wyrobić mikserem do połączenia. Przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiać przez ok 8 minut. 
Przykryć ściereczką i odstawić, aby ciasto odpoczęło na pół godziny.
Po tym czasie ponownie wyrobić przez 2 minuty. Rozwałkować na cienkie placki. Wyciąć kółka szklanką lub foremką do ciastek. 

Nadzienie
  • 250 g pieczarek
  • 100 g czerwonej soczewicy, ugotować ją w bulionie warzywnym
  • 1 duża, organiczna cebula
  • 1 liście laurowe i ziele angielskie do ugotowania soczewicy
  • 1 łyżka masła 
  • świeży tymianek
Pieczarki obrać, opłukać  i zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i usmażyć, aż płyn odparuje. 
Masę grzybową połączyć z soczewicą. Doprawić pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
Wykładać nadzienie na kółka z ciasta. Skleić na połowę lub przykryć następnym okręgiem tworząc okrągłe pierogi. Dokładnie skleić (można sobie pomoc i posmarować brzegi ciasta rozmąconym jajkiem).
Wrzucać na wrzącą, posoloną wodę z odrobiną oleju. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podsmażyć na maśle z odrobiną cebulki.


 **

Lentil and Mushroom filling
  • 250 g mushrooms 
  • 100 g red lentil, cooked in vegetarian stock 
  • 1 large, organic onion 
  • 1 bay leaves 
  • 1 pimento seed 
  • 1 tbsp of butter 
  • fresh thyme

Chopped mushrooms in a very small pieces and fry on the butter with onion. Combinet with cooked lentil. Season with pepper and fresh thyme leaves.

Dough
  • 300 g of all-purpose flour 
  • 25 g butter 
  • 200 ml water 
  • pinch of salt

Heat up the water with butter until butter melts. Add into a a ball with flower and salt. Mix it very well using a electric mixer for couple of minutes. Take out the dough on a floured board and knead it with your hands for about 10 minutes. Incorporate more flour as needed to prevent the dough from sticking to you or the counter. Place the ball of dough in a ball and cover with kitchen cloth. Rest for at least 30 minutes. Roll out for thin sheets. Cut it with glass or cookie cutter into discs.
Using a spoon put the filling on the middle of one disc and cover with another. Stick the edge well (can use a fork). Boil in a salty water with dash of oil. Cook for 2-3 minutes from the time the dumplings float on a surface. 
Fry on a butter with sprinkle of chopped onion.  


Prześlij komentarz