wtorek, 15 września 2015

Pralinki Raffaello z Kaszy Jaglanej

Millet Raffaello Praline



Przepisów na te pralinki znalazłam mnóstwo. Ostatecznie robiłam je trochę na szybko i na oko, podczas gotowania niedzielnego obiadu. Ogólnie zasada jest taka, aby uzyskać masę z ugotowanej kaszy jaglanej dość gładką i zwartą. Schładzamy ją w lodówce, po czym formujemy kuleczki. Dodatki smakowe są dowolne. Można zaszaleć i wymyślać rożne wariacje. Ja już wiem, że następnym razem zrobię kuleczki czekoladowe, na wzór Ferrero Rocher z orzechami laskowymi.. hmm.. tymczasem Raffaello ;)

  • 2 kubki ugotowanej kaszy jaglanej (na lekko słonej wodzie, dobrze odsączona z wody) 
  • 125 ml mleczka kokosowego (całą śmietankę z wierzchniej warstwy) 
  • łyżka masła kokosowego 
  • 2 łyżki likieru kokosowego (można pominąć, dodać więcej masła kokosowego) 
  • 1/4 kubka wiórków kokosowych + do obtoczenia 
  • 1/4 kubka zmielonych migdałów lub mąki kokosowej
  • 100 g białej czekolady 
  • kilka łyżek mleczka skondensowanego, słodzonego (do smaku, można dosłodzić miodem lub dodać więcej białej czekolady)

  1. Ugotowaną kaszę zagotować z mleczkiem i masłem. Gotować, aż płyn nieco się wchłonie. Utrzeć blenderem na gładką masę. Dodać mleczko słodzone, pokruszoną czekoladę, likier i dobrze wymieszać. Czekolada powinna się dobrze rozpuścić. Przestudzić. 
  2. Dodać migdały i wiórki kokosowe. Dokładnie połączyć. Schłodzić w lodówce, aż masa będzie zwarta. 
  3. Wyjąć z lodówki. Wyrabiać kuleczki, włożyć do środka każdej blanszowanego migdała. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ponownie schłodzić przez co najmniej godzinę. Wyjąć na kilka minut przed jedzeniem. Gotowe !



  • 2 cup of cooked millet (in a salty water) 
  • 125 ml of coconut milk 
  • 1 tbs of coconut butter 
  • 2 tbs of coconut liqueur such as Malibu
  • 1/4 cup of coconut, shredded
  • 1/4 of almond flour
  • 50 g of cooking, white chocolate
  • sweet, condensed milk for taste (or honey or extra white chocolate)
  1. Combine coconut milk, millet and coconut butter in a heavy pot. Bring to a boil over medium heat. Boil, stirring until the mixture comes soft. Remove from heat. Blitz with a hand blender to form a silky smooth texture. 
  2. Add condensed milk, chocolate and liqueur. Stir until chocolate melts. Leave to cool down. 
  3. Add grounded almonds, coconuts. Combine. Put into fridge for one hour. 
  4. Shape the mixture into balls with one blanch almond in each praline. Coat with the shredded coconut. Refrigerate for at least an hour and up to 3 days. Bring to room temperature before eating.




Prześlij komentarz