poniedziałek, 7 września 2015

Krem porowy z batatami

Sweet Potato Leek Soup

Rozpoczynam sezon jesienny. Zupa ta jest idealna na chłodniejsze, bardziej ponure i krótsze dni. Lekko słodka, doprawiona gałką muszkatołową zdecydowanie rozgrzeje Was od środka.  Za chwilę podam też przepis na krem z dyni. Smacznego!


  • 2 pory
  • połowa dużego, słodkiego ziemniaka (ok 380g)
  • kostka warzywna, organiczna
  • 1,5 l wody
  • 200 ml śmietanki roślinnej (u mnie owsiana 13% jak na zdjęciu obok)
  • ziele angielskie, liście laurowe (po dwa)
  • pieprz czarny
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • cząber do smaku (można pominąć)
  •  szczypta gałki muszkatołowej
  1. Por umyć i pokroić (białe części). Podsmażyć na oleju kokosowym (lub dowolnym). Zalać bulionem przygotowanym z kostki warzywnej. 
  2. Ziemniaki umyć, pokroić. Dodać do gotującego się pora, dorzucić czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości.
  3. Wyjąć liście i ziarna ziela angielskiego. Warzywa utrzeć na krem. Doprawić śmietanką i przyprawami.
  4. Podawać z grzankami i uprażonym słonecznikiem
  5. Jeżeli chcecie użyć zwykłych ziemniaków, nie doprawiajcie tej zupy gałką muszkatołową i papryką. Te przyprawy pasują do słodkiego smaku batatów. Smacznego!

Prześlij komentarz