środa, 23 września 2015

Kapuśniak z młodej kapusty

Cabbage soup 

Zupa, która przenosi mnie do mojego rodzinnego domu. Dawno takiej nie gotowałam i miło jest spróbować czegoś innego. Prostota czasem pozytywnie zaskakuje. 


Składniki:
  • pół główki młodej, zielonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 gałęzie selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ziemniak (u mnie słodki)
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • kminek, chilli, koperek 
  • kostka warzywna, organiczna
Wykonanie:
  1. Wszystkie warzywa umyć i obrać. 
  2. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do wrzątku z kostką warzywną, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym i kilkoma gałązkami koperku (po ugotowaniu je wyjmiemy i dodamy jeszcze świeży koperek).
  3. Kapustę poszatkować, ziemniaka, paprykę i pietruszkę w kostki. Dodać warzywa do gotującej się marchewki. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
  4. Wyjąć cebulę i gałązki koperku. Przyprawić solą, pieprzem, chilli, kminkiem. Posypać obficie posiekanym koperkiem. 
  5. Zajadać bułką. 
Ingredients:
  • half head cabbage, finely shredded 
  • 2 carrots and pernslips pelled and sliced
  • 2 celery stalks, chopped
  • 1 red pepper, seeded and chopped
  • 1 sweet potato, sliced
  • 1 large onion, chopped
  • 1 organic vege stock cube
  • salt pepper to taste
  • dill
  • pimento, bay leaf, cumin

Preparation:
  1. Prep all the ingredients as directed in recipe list.
  2. Pull all the vegetable in a boiling water with veg stock. Add bay leaf, pimento and few whole dill branches. Simmer until all vegetables are soft.
  3. Take out dill. Stir in the pepper and rest of the chopped dill, chilli, cumin.
  4. Serve with bread.
Prześlij komentarz