niedziela, 6 września 2015

Chleb na maślance

 
  • 1 paczka suszonych drożdży granulowanych (7 g) lub 14 g świeżych
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (40 - 45 st.)
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 - 45 st.)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 -2,5 szklanki mąki pszennej
 
W dużej misce rozczynić drożdże z wodą; dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Domieszać masło, sól, maślankę. Dodać mąkę pełnoziarnistą i dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatając, aż ciasto będzie gładkie, ale twarde. Odstawić na kwadrans. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i zagnieść, aż będzie gładkie i sprężyste, około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Uformować bochenek, pozostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości na blaszce lub lepiej - w koszyku (45 - 60 minut). Przed pieczeniem można naciąć i posmarować z wierzchu mlekiem.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190 st., aż chleb się przyrumieni, a ostukany od dołu będzie wydawał głuchy odgłos.

Prześlij komentarz