piątek, 11 września 2015

Bułki scones z musli

Brown scones with muesli



Bardzo często zamawiam te bułeczki w kawiarni. Tutaj w Irlandii są one bardzo popularne. Serwowane z masłem, serkiem czy dżemem są świetne na szybkie śniadanie czy lunch. 
Można je wypiekać na różne sposoby. Z mąki pszennej z rodzynkami (chyba najpopularniejsze), razowe, z owocami, przyprawami. Moja wersja zawiera uprażone, chrupiące musli, aromatyczny cynamon i mieszaną mąkę wraz z otrębami. Są lekko słodkie z dodatkiem syropu z agawy, który można zastąpić miodem. Robi się je błyskawicznie, piecze jeszcze szybciej, a zjada póki ciepłe. Polecam!

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,25 szklanki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • pół szklanki (65 g) podpieczonego muesli
  • 1/4 szklanki syropu z agawy lub miodu
  • 3/4 szklanki (180 ml) mleka
Wszystkie składniki zagnieść. Podsypując mąką ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i ostrą foremką do ciastek (lub szklanką z ostrym brzegiem) wykrajać bułki. Układać na oprószonej mąką blaszce w niedużych odstępach od siebie. 
Piec w 200 st C przez 15 minut. Najlepsze jeszcze ciepłe z masełkiem, czy kremowym serkiem i dżemem. 
Przepis pochodzi stąd.


Prześlij komentarz