piątek, 28 sierpnia 2015

Tropikalny Eton Mess z Jogurtem

Uwielbiam bezy! Także każdy deser, ciasto z nimi mi smakuje. Eton mess to angielski deser, który oryginalnie składa się z truskawek, bezy i bitej śmietany. Moja wersja jest nisko-tłuszczowa, bo zamiast śmietany zawiera jogurt. Sezon na truskawki mamy już za sobą, więc użyłam mango i nektarynek co nadaje deserowi nieco tropikalnego charakteru. Smacznego!



  • kilka łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego o niskiej zawartości tłuszczu (lub dowolnego naturalnego) 
  • pokruszone bezy 
  • drobno pokrojone, świeże mango 
  • pokrojona nektarynka 
  • suszony kokos 
  • mięta (można pominąć)

Na dno kubka umieścić połowę owoców. Pokryć warstwą jogurtu. Posypać płatkami kokosa i bezą. Ponownie pokryć jogurtem. Na jogurt dać koleją warstwę owoców, jogurtu i zakończyć bezami. Przystroić miętą.
Prześlij komentarz