wtorek, 11 sierpnia 2015

Chleb orkiszowo-żytni

Piekę chleb często, ale prawie zawsze wypróbowuję nowe przepisy. Ten jest jednym z tych, który zachowam sobie do ponownego wykorzystania. Chlebek jest pyszny, klasyczny, dobrze się kroi i zachowuje długo świeżość (mój był jedzony przez 5 dni, ale jeszcze by dał radę). Polecam. Przepis pochodzi z Pracowni Wypieków



Zaczyn
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 200 g maki orkiszowej, pełnoziarnistej
  • 100 g wody 
 Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto
  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 300 g mąki pszennej
  • 240 g wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1,50 łyżeczki soli 
    Wykonanie
    1. Ciasto można wyrobić ręcznie lub mikserem (hakiem). Ma dość zwartą konsystencję. Uformować z niego kulę i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny (w misce wysmarowanej olejem). Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość.
    2. Uformować bochenek i przełożyć do koszyka do wyrastania chleba (oprószonego mąką). Odstawić do wyrastania na 30-45 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 230 st C wraz z blachą na której będziemy wypiekać chleb. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę, ścianki piekarnika skropić wodą lub wrzucić kilka kostek lodu na jego dno. Piec 20-30 minut, ale po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C.
    4. Chleb powinien być rumiany i popukany od spodu wydać głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego!




      Prześlij komentarz