piątek, 3 lipca 2015

Zupa brokułowa z jarmużem

Zielona, wegańska zupa pachnąca bazylią. Zdrowa porcja żelaza, wapnia i witaminy K.


  • 1 brokuł
  • kilka liści jarmużu poodrywanych od łodygi
  • 1 por
  • organiczna, warzywna kostka bulionowa
  • 2 korzenie pietruszki
  • liść laurowy
  • łyżka masła kokosowego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pół puszki mleka kokosowego light (opcjonalnie)
  • pieprz
  • chilli
  • kilka liści świeżej bazylii
  • natka pietruszki

  1. Wszystkie warzywa umyć. Pietruszkę obrać. Por pokroić.
  2. Por i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym.
  3. Zalać wodą i zagotować. Dodać kostkę i korzeń pietruszki. Gotować przez 10 minut.
  4. Dodać brokuł, ziele angielskie kilka lici bazylii. Gotować do miękkości.
  5. Dodać jarmuż, przyprawy i chwilę gotować. Zalać mleczkiem kokosowym i zblendować. 
  6. Przed podaniem posypać natka pietruszki i posiekaną drobno bazylią. 
  7. Zagryzać chlebem razowym, najlepiej własnej roboty :) Smacznego!

Prześlij komentarz