niedziela, 26 lipca 2015

Krakersy z ciecierzycy

Z makiem, sezamem i parmezanem


Przekąska wegańska, sprawdzi się na każdej imprezie czy jako dodatek do sałatki lub lunchu. Mąka z ciecierzycy nadaje ciastkom specyficznego posmaku grochu. Jeżeli ktoś nie przepada lub nie ma takiej mąki, można ją zastąpić pełnoziarnistą czy pszenną. Dodałam maku, ziaren sezamu i odrobinę parmezanu. Myślę, że dosypanie ulubionych, suszonych ziół też będzie dobrym pomysłem. Powodzenia!


Składniki:
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 20 g sezamu
  • 20 g maku niebieskiego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 pełne łyżki drobno utartego parmezanu (w wersji nie wegańskiej)

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z sezamem, makiem, solą, mąką ziemniaczaną, serem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy wodę zmieszaną z olejem i zagniatamy ciasto.

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy je dość cienko (ok. 3 mm) i kroimy na krakersy o pożądanym kształcie i wielkości.

Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 175°C przez ok. 10-15 minut do rumianego koloru.

Uwagi:
Przepis pochodzi stąd

Prześlij komentarz