Zalegly przepis. Zapiekanka z włoskimi pierożkami gnocchi, z dużą ilością pomidorów i bazylii. Idealnie pasuje na imprezy, domowy obiad czy kolacje. Jeżeli macie nadmiar kopytek z poprzedniego obiadu, to również możecie je wykorzystać do tego dania, zastępując nimi gnocchie. Smacznego!
Przepis pochodzi z Kwestia Smaku.
Sos pomidorowy
- 1 łyżka oliwy
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml pasty pomidorowej
- sól, pieprz
- cukier
- suszone oregano i świeża bazylia
Dodatkowo
- 400 g domowych lub gotowych gnocchi
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- kulka mozzarelli
- 100 g tartego parmezanu lub utartej mozzarelli
W garnku na oliwie zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany czosnek i chwilę razem podsmażać. Wlać przecier pomidorowy, doprawić szczyptą soli, pieprzu, cukru i oregano. Gotować przez ok. 5 - 7 minut, następnie dodać bazylię i zmiksować.
Na patelni na oliwie smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. W międzyczasie doprawić ją suszonym oregano. Dodać gnocchi, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować 3 łyżki sosu pomidorowego. Wyłożyć połowę gnocchi z warzywami, polać połową sosu, posypać połową mozzarelli pokrojonej w kosteczkę i wymieszanej z połową parmezanu lub tartej mozzarelli.
Wyłożyć resztę nadzienia z gnocchi i warzyw, resztę sosu pomidorowego oraz resztę mozzarelli i parmezanu lub tartej mozzarelli. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut aż ser się roztopi i zacznie się rumienić, a sos będzie się gotował przy brzegach zapiekanki.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz