Vegetable Lazania
Przepis pochodzi ze strony gotuj z Lidlem. Nie piekę lazanii często, wydaje mi się, że nie potrafię. Tym razem skupiłam się bardzo na przepisie i zrobiłam nawet dwie różne lazanie, jedną mięsną i tą, którą prezentuję tutaj. Oczywiście mięsnej nie próbowałam, więc nie podaję przepisu.
Poniżej podaje składniki na ten włoski przysmak ze szpinakiem, porem, papryką w sosie pomidorowym.
Poniżej podaje składniki na ten włoski przysmak ze szpinakiem, porem, papryką w sosie pomidorowym.
- 12 płatów makaronu lasagne, razowego
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- 1por
- 3 ząbków czosnku
- 1 żółta i czerwona papryka
- 60 g sera grana padano lub innego
- 2 jajka
- 300 g sera ricotta
- 150 ml mleka sojowego
- 1,5 puszki pomidorów
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- zioła włoskie
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną paprykę i por. Warzywa smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Na koniec dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy przez chwilę. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
- Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy ser, mleko, drobno posiekany szpinak oraz połowę startego sera. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy z podsmażonymi warzywami do połączenia składników.
- Pomidory z puszki siekamy i razem z sosem przekładamy do osobnej miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Połowę sosu pomidorowego wlewamy na dno naczynia żaroodpornego (naczynie powinno zmieścić trzy warstwy i trzy płaty makaronu).
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Płaty makaronu wrzucamy do wrzątku (gotujemy nie więcej niż trzy na raz, aby się nie posklejały) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie, ale nie będzie całkowicie ugotowany.
- Trzy płaty makaronu układamy na sosie wylanym do naczynia. Na wierzch nakładamy 1/3 farszu warzywnego. Na to kolejną warstwę makaronu i farszu. Ostatnią partię makaronu i farszu zalewamy resztą sosu pomidorowego i posypujemy startym serem.
- Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 30 minut. Po upływie tego czasu dopiekamy lazanie bez przykrycia przez kolejne 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz