Spinach puff pastry
Przekąska, którą robiłam i na święta i na sylwestra. W obu sytuacjach sprawdziła się pysznie. Nie wymaga dużej filozofii (pewnie dlatego, że korzystam z gotowego ciasta). Na co dzień nie używam ciasta francuskiego, głownie dlatego, że jest tłuste i białe ;) ale okazjonalnie można przygotować z niego coś smacznego. Szpinak dogrywa się z nim zawsze, łosoś dodaje wyrazistości. Zrobiłam wersje z rybą i bez, a także szynkę z serem w sosie chilli w edycji imprezowej. Podaje przepis na szpinak. Jeżeli chcecie dołożyć coś od siebie, to się nie krępujcie. Polecam rybę.
- płat ciasta francuskiego
- opakowanie szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
- 3 ząbki czosnku
- 1 por
- słoik pomidorów suszonych w oleju z żurawiną
- opakowanie sera ricotta, 100g
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz (najlepiej kolorowy)
- 1 jajko
- Rozmrozić szpinak. Por i czosnek posiekać na drobno. Podsmażamy na oleju z pomidorów (ok 3-4 łyżki). Gdy por się lekko zrumieni dodać szpinak. Gotować do momentu odparowania płynu. Dodać ser, drobno pokrojone pomidory (żurawiny ze spodu słoika też można dołożyć), przyprawy i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia.
- Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Przeciąć na pół. Brzegi każdego z prostokątów posmarować rozbełtanym jajkiem. Na krańcu ciasta nałożyć farsz. Rozsmarować go do 3/4 długości. Zwinąć w roladę tak, aby zakończyła się na pustej przestrzeni ciasta (bez farszu). Roladę pokroić na ok 5 centymetrowe ruloniki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem ku górze. Górę i boki dokładnie wysmarować jajkiem.
- Piec w 200 st C przez ok 30 minut (aż będą ładnie wyrośnięte i brązowe). Smacznego.
- Jeżeli chcecie dodać rybę to ja zaparzyłam filet łososia we wrzątku z zielem angielskim i liściem laurowym przez ok 4-5 minut. Wówczas da się podzielić mięso ryby na drobne cząstki. Poukładać kawałki na rozsmarowanym farszu szpinakowym i wówczas zawinąć roladę. Reszta bez zmian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz