Stuffed Eggplant
Lubię jesienne warzywa, szczególnie w połączeniu z kaszą. Bakłażan, cukinia, papryka czy pomidory nadają się świetnie do faszerowania. U mnie wersja z kaszą jaglaną, która jest moją ulubioną. Dodatkowo usmażyłam domowe frytki ze słodkich ziemniaków. Bo dlaczego sobie nie dogadzać w taką pogodę.
- 3 bakłażany
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 2 cukinie
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- duża kilka mozzarelli
- świeży tymianek
- suszona bazylia
- organiczna kostka warzywna (u mnie bez soli)
- sól
- czarny pieprz
- liście laurowe
- łyżka oleju kokosowego
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Bakłażany przekroić
na połówki, położyć rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej
papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut. Miąższ wyjąć łyżeczką, zostawiając cienką warstwę na ściankach warzywa.
Rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz paprykę wraz z czosnkiem. Gdy papryka zmięknie dodać cukinie pokrojoną w małe kostki. Dusić przez ok 15 minut. Dodać pomidory, kostkę warzywną i przyprawy. Odparować nadmiar soku.
Wymieszać farsz warzywny z kaszą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, lub większą ilością ziół.
Wydrążone bakłażany skropić olejem z oliwek. Wypełnić farszem z kaszy. Piec przez 15 minut w 200 st C.
Pokroić mozzarellę na cienkie plastry. Poukładać na podpieczonych bakłażanach i zapiec aż ser się rozpłynie.
A frytki, to po prostu bataty usmażone na oleju kokosowym i posypane solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz