Plum, custard pie with walnut crumble
Przepis pochodzi stąd.
ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 1 szklanka ksylionu (można zastąpić drobnym cukrem)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub zwykłego)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią
- 1 budyń waniliowy + 2 szklanki mleka (ugotować i przestudzić)
- ok. 10 śliwek
kruszonka
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 25 g zimnego masła
Ugotować budyń na mleku według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto trzeba wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z ksylionem i wanilią na puszysty, jasny krem. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając na najwyższych obrotach robota po dodaniu każdego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej na przemian z mlekiem w dwóch partiach. Wymieszać wszystko delikatnie, tylko do połączenia.
Rozgrzać piekarnik do 170-180 st C.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy.
Cukier brązowy, orzechy włoskie i cynamon wymieszać i połową mieszanki posypać ciasto w tortownicy. Na kruszonce ułożyć budyń, a na nim ułożyć wypestkowane i pokrojone w kawałki śliwki. Wszystko przykryć pozostałą połową ciasta.
Do pozostałej części kruszonki dodać mąkę i masło. Opuszkami palców rozcierać wszystko, aż powstaną grudki. Dodać mąkę migdałową i wymieszać. Posypać kruszonką ciasto.
Wszystkie składniki na ciasto trzeba wyjąć z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z ksylionem i wanilią na puszysty, jasny krem. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając na najwyższych obrotach robota po dodaniu każdego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej na przemian z mlekiem w dwóch partiach. Wymieszać wszystko delikatnie, tylko do połączenia.
Rozgrzać piekarnik do 170-180 st C.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy.
Cukier brązowy, orzechy włoskie i cynamon wymieszać i połową mieszanki posypać ciasto w tortownicy. Na kruszonce ułożyć budyń, a na nim ułożyć wypestkowane i pokrojone w kawałki śliwki. Wszystko przykryć pozostałą połową ciasta.
Do pozostałej części kruszonki dodać mąkę i masło. Opuszkami palców rozcierać wszystko, aż powstaną grudki. Dodać mąkę migdałową i wymieszać. Posypać kruszonką ciasto.
Piec godzinę i 30 minut, do suchego patyczka (jeżeli kruszonka zacznie
rumienić się zbyt mocno - wierzch przykryć luźno folią aluminiową).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz