Mufinki dobre na śniadanie, czy lunch do pracy. Z dodatkiem otrąb i suszonych owoców są bogate w błonnik. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki na ciasto:
- 110 g mąki razowej
- 80 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 55 g roztopionego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 200 ml mleka (u mnie pół na pół maślanka i mleko)
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 2 duże jabłka
- kilka suszonych moreli, posiekanych
- 80 g rodzynków
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Połączyć i rozmieszać drewnianą łyżką. Dodać posiekane jabłka i suszone owoce.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami do połączenia składników.
Ciasto wylać do papilotek mufinkowych, posypać kruszonką. Piec 20 min, do suchego patyczka. Smacznego!
Uwagi:
Można użyć dowolnych owoców sezonowych lub mrożonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz