White bean pâté with pear and thyme
Przepis pochodzi ze strony White Plate. Nieco go zmodyfikowałam.
150 g suszonej fasoli typu Jaś, namoczonej przez noc i ugotowanej
1 duża cebula
gruszka ze skórką, wydrążona
kilka gałązek tymianku (rozmaryn w oryginalnym przepisie)
kilka orzechów brazylijskich (masło orzechowe w oryginale)
2 jajka
sól, pieprz do smaku
masło lub olej do smażenia cebuli
- Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Ugotowaną, wystudzoną fasolę (suszona, namoczona przez noc gotuje się około godziny) wrzucić do blendera razem z orzechami. Mielić przez chwilę.
- Cebulę zeszklić na maśle lub oleju. Dodać pokrojoną gruszkę, listki tymianku i dusić przez 5 minut. Ostudzić.
- Cebulę, gruszkę, jajka dodać do fasoli i miksować przez chwilę. Posolić i popieprzyć.
- Przelać masę do formy i piec przez ok 40 minut w 180 st C. Pasztet powinien być ścięty i rumiany.
- Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz