Jak zwykle po świętach mam ochotę powrócić na dobrą drogę i odświeżyć lekkie, zdrowe menu na moim stole. Ilości słodkości zjedzonych w każde święta mnie przerażają, a najbardziej to, że wcale nie miałam na nie ochoty, no ale były i do tego były takie pyszne :) Chyba nie tylko ja tak mam. Także drugiego stycznia jem znów kaszę, soczewice i warzywa. Życzę każdemu powodzenia :)
4 papryki, mogą być w różnych kolorach
szklanka kaszy jaglanej
2 pomidory (lub kilka koktajlowych)
pół szklanki czerwonej soczewicy
por
kilka małych pieczarek
łyżka czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym)
pół kubka wywaru warzywnego
pieprz
sól
- Paprykę ściąć od góry i wybrać nasiona. Opłukać.
- Nastawić piekarnik na 200 st C.
- Kaszę i soczewicę opłukać na sicie. Gotować razem przez 10-15 min w wywarze z warzyw, lub z dodatkiem organicznej kostki warzywnej. Kasza nie musi być dogotowana, napęcznieje jeszcze podczas pieczenia.
- Por podsmażyć na oleju kokosowym, lub zwykłym. Dodać pokrojone pomidory i dusić, aż sok odparuje. Posolić.
- Grzybki obrać, opłukać i zrumienić na maśle.
- Dodać warzywa (por, pomidory) do kaszy z soczewica i wymieszać. Doprawić solą pieprzem i pesto. Można dodać też mielonej papryki.
- Wydrążone papryki ułożyć otworami do góry w naczyniu żaroodporny. Wlać do nich po 2 łyżki wywaru warzywnego (może być zrobiony z kostki). Dodać po 2 grzybki i uzupełnić farszem. Od góry polać jeszcze łyżką bulionu. Można przykryć plastrem sera.
- Resztę wywaru warzywnego wlać do naczynia, w którym stoją przygotowane go pieczenia papryki.
- Piec przez 30-40 min w ok 200 st C. Jeżeli zaczną się bardzo rumienić zmniejszyć temperaturę do 180 st C, lub umieścić naczynie o jedną półkę niżej w piekarniku.
- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz