Przepis z tych nie do końca 'zdrowych'. Gniazdka, pączki to jedne z ulubionych ciastek mojego męża. Miałam też gości w planach i zawsze byłam ciekawa, jak się takie gniazdka robi, postanowiłam je wreszcie przyrządzić. Sama nie jestem fanem ciastek smażonych, chociaż pamiętam te ilości chruścików, oponek i pączków, które od czasu do czasu wyrabiałyśmy razem z siostrą, szczególnie w porze karnawału czy na tłusty czwartek. Zimą smakują dużo lepiej. Powodzenia!
Składniki
250ml wody
100g masła
200g mąki
4 jajka
szczypta soli
Przygotowanie
- Wodę, masło i sól podgrzewać aż masło się rozpuści. Kiedy zacznie wrzeć dodać mąkę energicznie mieszając drewnianą łyżką, tak aby nie zrobiły się grudki. Przestać mieszać kiedy masa zbije się w kulę i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, odstawić na ok. 20 minut.
- Po tym czasie masę zmiksować z jajkami, dodając powoli jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując.
- Masę przełożyć do szprycy cukierniczej, z końcówką gwiazdką.
- Porozcinać papier do pieczenia na kawałki, tak aby każde gniazdko było na osobnym papierku. Posmarować papier olejem.
- Wyciskać gniazdka o dowolnej wielkości. Jeżeli masie małą szpryce, lub worek cukierniczy o drobnej końcówce, możecie wycisnąć podwójne okręgi, wówczas gniazdka wyjdą pełniejsze. Moje przypominają nieco oponki, gdyż właśnie mam dość małą końcówkę. Zorientowałam się w trakcie smażenia i zaczęłam wyciskać podwójne ciasteczka.
- Smażyć na rumiany kolor przez ok 4-5 min na każdej stronie. Olej powinien mieć temperaturę ok 180 st C, czyli nie za gorącą, aby ciastka nie paliły się szybko. Będą wówczas surowe w środku. Wrzucać je na olej razem z papierkami, ciastkiem do dołu. Papier można łatwo oderwać po ok minucie smażenia.
- Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz odciekł. Lukrować po przestudzeniu.UwagiPrzepis pochodzi ze strony: Wypieki i dania z pasją
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz