Świetna przekąska na każdą imprezę. Polecam wszystkim fanom łososia, szpinaku i nie tylko. Myślę, że dzięki temu przepisowi zyskacie uznanie gości. Na przepis trafiłam kiedyś przypadkowo, a zmodyfikowałam go z tej strony.
450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
4 jajka
2 ząbki czosnku
300 g serka Almette z chrzanem
ok 140 g wędzonego łososia
3 łyżki kaparów
1 avocado
kawałek pora, drobno pokrojonego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do szpinaku
świeżo mielony pieprz kolorowy, a najlepiej czerwony
- Rozmrozić szpinak na patelni. Odparować z niego wodę. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia.
- Ubić pianę z białek na sztywno. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Masę jajeczną wymieszać ze szpinakiem i wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (placek ma być płaski).
- Piec przez 15-20 minut w 180 st C.
- Upieczony placek ostudzić.
- Rozetrzeć avocado razem z serkiem w misce (nie musi być dokładnie). Posmarować tym cały, szpinakowy biszkopt.
- Posypać posiekanym porem i kaparami. Obłożyć plastrami łososia, nie trzeba na całość, wystarczy aby ryba była na jednym końcu placka. Posypać pieprzem po łososiu.
- Zwinąć ciasno w roladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz