Hummus to pasta z ciecierzycy pochodząca z Libanu i popularna w kuchni Bliskiego Wschodu. Lubiana szczególnie wśród wegan, głównie ze względu na zawartość białka i węglowodanów. Można ją przygotować na kilka sposobów, z różnymi przyprawami. Podstawowymi składnikami zawsze są ziarna ciecierzycy, pasta tahini, oliwa i sok z cytryny. Moja wersja jest z czosnkiem, białym pieprzem i natką pietruszki. Pasta świetnie spełnia rolę kanapkowej lub dipu do krakersów. Zaraz po tej z avocado jest moją ulubioną.
220 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
5 łyżek pasty tahihi
80 ml wody mineralnej
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
gałązka pietruszki
sól
kilka ziarenek białego pieprzu
Jeżeli używacie suchej ciecierzycy należy ja namoczyć na całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (2-3 godziny). Ostudzić. Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmielić na gładką masę.
Uwagi
Tahini to pasta z sezamu, którą łatwo można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli jednak jej nie znajdziecie, to można ją łatwo zrobić samemu. Potrzebne wam będą ziarna sezamu, które należy uprażyć na patelni. Przestudzić i zmielić ręcznym blenderem z łyżką oliwy.
Przepis zaczerpnęłam z kwestii smaku.
Przepis zaczerpnęłam z kwestii smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz