worek ugotowanej kaszy gryczanej
3 jajka
3 łyżki plewów z babki płesznik
łyżeczka mąki orkiszowej (lub dowolnej)
czerwona papryka
1 mała cebula lub pół dużej
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka chilli
masło kokosowe do smażenia
Zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach. Pokroić drobno cebulę, czosnek i paprykę. Połączyć z kaszą i przyprawami. Roztrzepać jajka i dolać do masy. Dosypać pietruszkę, mąkę i wiórki babki. Formować kotleciki przy pomocy łyżki lub ręką. Wrzucać na gorący tłuszcz kokosowy i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jako dodatki proponuje uparowane warzywa i sos jogurtowy. Smacznego.
Uwagi
Babka płesznik - posyllium husk, wspominałam o tym specyfiku w poście 'live changing loaf of bread'. Jeżeli trudno jest wam nabyć ten składnik możecie go zastąpić 2 łyżkami otrąb i łyżką mąki pszennej.
Gdy chcemy usmażyć coś w wysokiej temperaturze, lub na głębokim tłuszczu polecam używać masła kokosowego, które nie przepala się tak szybko jak zwykła oliwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz