0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki pszennej razowej
0,5 szkl otrębów owsianych
2,5 szkl mąki owsianej
230 g masła
1 szkl ciemnego brązowego cukru
2 łyżki białego cukru
2 łyżki zmielonych migdałów (nie są konieczne)
2 łyżki zmielonych migdałów (nie są konieczne)
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 jajka
150 g białych chipsów czekoladowych
0,75 szkl posiekanej, suszonej żurawiny
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C. Przygotowujemy dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszamy mąki, otręby, sodę.
Ucieramy masło o temperaturze pokojowej przez ok minutę. Dodajemy biały cukier i wanilię. Ucieramy przez ok 2 kolejne minuty. Dosypujemy brązowy cukier i dalej ucieramy. Gdy masa będzie puszysta dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając. Na końcu dodajemy wymieszane suche składniki, żurawinę i czekoladę.
Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie proponuje włożyć na chwilę do lodówki. Wykładany na blachę łyżką i rozpłaszczamy.
Pieczemy ok 12-15 min. Ciastka będą ciągle miękkie, ale gdy wystygną stwardnieją.
W wykreowaniu przepisu pomogła mi inspiracja ciastkami owsianymi z White Plate. Dziękuję Liska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz