Ciasteczka zdrowe, bo z mąką orkiszową, ciemną czekoladą i orzechami. Porcja tłuszczu i cukru może nie już tak prawidłowa dla naszego ciała, ale jak i odpowiednia dla nastroju :) Kruche, miękkie i czekoladowe w środku. Dobrze się przechowują w zamkniętej puszcze czy słoju. Świetne na lunch. Jedne z tych, które zabierasz ze sobą wychodząc w pośpiechu do pracy.
Grab and go.
3 szklanki mąki orkiszowej
225g masła
1 szklanka ciemnego cukru trzcinowego
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
ekstrakt z wanilii
kilka orzechów włoskich posiekanych na kawałki
Ucieramy masło na puszystą masę wraz z cukrem i wanilią. W trakcie dodajemy po jednym jajku. Ważne, aby masło i jajka były o temperaturze pokojowej. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, oraz orzechy i kawałki czekolady. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na 2 godziny.
Pieczemy w 170 st C przez ok 16 minut lub dłużej, w zależności od wielkości ciasteczek. Smacznego!
Avodado Every Day |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz