czwartek, 8 marca 2018

Brownie Gryczane

Ale mam dzisiaj pałera! Śniadanie o 7:30, kawa o 8 ;) lekarz z dziećmi o 9:40, zakupy, drukowanie, załatwianie, spacer, dzieci, sprzątanie, pranie, okna, podłogi. Tyle rzeczy ogarnięte, a to dopiero 10:30 :) MAM TĘ MOC! No i piekę ciacho, co by mieć tej mocy nieskończoną ilość dzisiaj. Przyjemności!



  • 110 g masła
  • 120 g ciemnej czekolady, minimum 70% kakao
  • 1/4 szklanki mleka sojowego lub zwykłego
  • łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 utarte jabłko lub rozgnieciony banan
  • 2 garści orzechów
  • 2 paski posiekanej czekolady


Masło, mleko i cukier podgrzać. Dodać kakao i czekoladę. Dokładnie rozpuścić, nie gotować. Dodać sól. Wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Banana rozgnieść widelcem, jabłko zetrzeć na drobno. Dodać jajka i rozbełtać je widelcem. 

Piekarnik nastawić na 150 st C, bez termoobiegu.

Mąkę i orzechy wymieszać. Dodatkową czekoladę posiekać.

Formę o wymiarach 28 x 18 cm (lub trochę mniejszą) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę brownie, Posypać posiekaną czekoladą i wyrównać. 

Piec w temperaturze 160 st C bez termoobiegu przez około 20 - 22 minut. Można sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta, ale nie piec zbyt długo by nie wysuszyć brownie. 

Wyjąć, wystudzić.

Jeszcze smaczniejsze z lodami :)



 Inspirowałam się tym przepisem.
Prześlij komentarz