wtorek, 3 października 2017

Torta de Santiago - ciasto migdałowe

Pyszne, słodkie, bezglutenowe i łatwe w przygotowaniu ciacho. Jeżeli macie mikser planetarny to samo się ubije ;) a Wy nastawiacie piekarnik i ogarniacie w tym czasie dom przed przyjazd gości. Do klasycznego przepisu dodałam gruszkę i wymieszałam zwykły cukier z ksylitolem (ale uwaga, bo wówczas jajka się gorzej ubijają). Polecam koneserom wilgotnych, klasycznych nie przekombinowanych ciast. To taki pewniak, który moim zdaniem zasmakuje teściowej, dziadkowi, chłopakowi czy bratankowi. Polecam, do zachowania!




  • 3 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru (u mnie 100g + 50g ksylitolu)
  • skórka otarta z 1 cytryny + 2 łyżki soku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 duża gruszka
  • cukier puder do posypania


Jajka ubić z cukrem i ksylitolem  na jasny, puszysty krem.  Dodać skórkę i sok z cytryny, cynamon i mąkę. Wymieszać szpatułką. 

Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać na wierzchu kawałki pokrojonej gruszki.

Piec w 150 st C przez 35-40 minut - do suchego patyczka. Obsypać cukrem pudrem. Jeść z bitą śmietaną, lodami lub samo :) Słodkości!




źródło
Prześlij komentarz