poniedziałek, 9 października 2017

Szybkie i miękkie pierniczki oraz karmel daktylowy

Soft Gingerbreads

Jesienna chandra za oknem jak i w sercu, także pora na upieczenie czegoś słodkiego. Jesienno-zimowe klimaty nasuwają mi ochotę na korzenne aromaty, także zapach wypiekanych pierniczków już roznosi się po domu. Do tego synek ma okazje poćwiczyć wykrawanie kształtnych ciastek i może te na święta będą ładne ;)

Ta wersja pierniczków jest ekspresowa i nieco bardziej fit. Zawiera w większości mąkę pełnoziarnistą i tylko miód jako słodzidła. Polecam tym, którzy tuż przed świętami stwierdzą, że mogli jeszcze upiec pierniczki, ale przecież już nie zdążą zmięknąć (te są miękkie od razu!), jak i tym, którzy lubią korzenne słodkości cały rok. Miłego!


  • 100 g mąki pszennej 
  • 300 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej (można zastąpić pszenną) 
  • 100 g masła 
  • 2 jajka 
  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao  
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek gęstego miodu (u mnie gryczany) 
  • 1 łyżeczka sody


Rozpuścić masło i lekko przestudzić. Dodać miód, sól. 

Piekarnik nastawić na 180 st C, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie pozostałe składniki włożyć do miski i wlać masło z miodem. Wyrobić ciasto. 

Ciasto rozwałkować dość cienko (chyba, że lubicie grubsze, miękkie pierniczki) i wykrawać dowolne kształty (to zadanie można powierzyć dziecku). 

Układać na blaszce i piec 5-10 minut w zależności od grubości ciastek. Przechowywać w pudełku, słoiku, torebce. Pierniczki są od razu miękkie, ale gdyby nie były proponuję je schować do puszki/słoika z jabłkiem. Ciasteczka wówczas wchłoną wilgoć z owocu i staną się miękkie.

Miłej zabawy!



** 

 

Karmel daktylowy

  • 150 g daktyli
  • 150 ml mleczka skondensowanego bez cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Wylać wodę, w której się moczyły. Zblendować z mleczkiem i wanilią. Karmel przelać do garnka i lekko gotować, aż uzyskamy pożądaną konsystencje (mniej płynną-gotujemy dłużej). 
Przechowujemy w lodówce. Można go dolewać do kawy, lub polewać sobie deser, ciasto, naleśniki. Smacznego!
 


źródło pierniczków


Prześlij komentarz