poniedziałek, 29 maja 2017

Vege Chilli Con Carne

Nie jest to klasyczne Chilli, bo w wersji bezmięsnej i nie na ostro. Karmie piersią, także nie dodałam również fasoli, ale polecam nie pomijać tego elementu. Tofu się rozpada podczas gotowania, tworząc taka "serową papkę', prawie jak mięso mielone w oryginale. Chodzi głównie o to, aby sos został nagotowany tym sojowym serkiem. Jeżeli wolicie chrupkie kosteczki tofu, podsmażcie je sobie wcześniej na oleju kokosowym na rumiano.
Najlepsze z kaszą jaglaną :) Smacznego!




Składniki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g organicznego tofu (lub zwykłego)
  • 1 marchewka
  • mała puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli (2 w oryginale)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii lub oregano
  • sól, pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • + puszka czerwonej fasoli, którą ja pominęłam
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju kokosowym. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i pokrojone tofu. Smażyć 10 minut. 

Dodać pokrojoną paprykę oraz pomidory, kukurydzę, fasolkę, drobno posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu przez ok godzinę.

Na końcu dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Podawać z kaszą jaglaną, ryżem, nachosami lub z pieczywem. 





źródło
Prześlij komentarz