wtorek, 11 kwietnia 2017

Bułki hamburgerowe



Składniki
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego 
  • 1,5 łyżki cukru 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka drożdży instant 
  • 1 jajko 
  • 2,5 szklanki mąki
  •  
Do posypania
  • 1 żółtko
  • łyżka mleka
  • sezam, inne nasiona


Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut.
Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść (można mikserem).
Powoli dodawać resztę mąki.
Zagnieść gładkie ciasto – powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które należy po uformowaniu w kulkę, spłaszczyć dłonią.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. wstawić do piekarnika i piec 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudzić


Prześlij komentarz