piątek, 6 stycznia 2017

Crab Cakes / Kotleciki Krabowe

Przy okazji świątecznych zakupów kupiłam gotowane mięso kraba w lidlu. Myślałam, że przygotuję coś awangardowego na święta, ale tradycyjne przysmaki wygrały i zdominowały. Data przydatności powoli dobiegała końca, a ja nie lubię marnować żywności, więc przypomniałam sobie, że w Amerykańskim Master Chefie ktoś, kiedyś (pewnie nie raz) robił kotleciki krabowe. Znalazłam łatwy przepis u Jamiego Oliviera, więc postanowiłam je przygotować. Wyszło smacznie :)



Składniki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 300 g ugotowanego mięsa z kraba
  • 150 g rozgniecionych ziemniaków
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (jest dość pikantny)
  • małe jajko lub prawie całe średnie
  • 2 łyżki bułki tartej


Wszystkie składnik dokładnie ze sobą wymieszać. Jeżeli masa jest za mokra dodać jeszcze odrobinę bułki tartej lub otrąb, ale nie za dużo. Schłodzić w lodówce przez około pół godziny. 

Uformować kuleczki, spłaszczyć, obtoczyć delikatnie w bułce. Smażyć na oleju roślinnym na rumiany kolor i na umiarkowanym ogniu. 

Podawać z sałatką i dowolnym sosem. Może posłużyć jako imprezowa przekąska, podałabym je wówczas z sosem śmietanowym lub tatarskim.
U nas sprawdziły się jako obiadowe kotlety, w połączeniu z kaszą jaglaną, sosem białym/koperkowym i zielonymi szparagami. Nawet Mały się zajadał :) Smacznego!

**

Ingredients
  • 3 spring onions
  • ½ a bunch of fresh flat-leaf parsley
  • 750 g cooked crabmeat , from sustainable sources
  • 300 g mashed potatoes
  • 1 teaspoon cayenne pepper
  • 1 large free-range egg 
 
Trim and finely chop the spring onions, and pick and finely chop the parsley. Beat the egg. Combine the crab meat, potatoes, onion, parsley, pepper, cayenne and egg in a bowl with a little sea salt. Refrigerate for 30 minutes, then shape into 6cm cakes.

Fry in oil over a medium heat for about 5 minutes each side or until golden-brown. 

Serve with pinches of watercress and a dollop of tartare sauce
Prześlij komentarz