środa, 18 stycznia 2017

Batony kokosowo-migdałowe

Veggie Coconut and Almond Bars
Wegańskie, domowe batoniki bez dodatku cukru, słodkie dzięki daktylom. Nie zawierają glutenu i laktozy. Wystarczy kilka składników zmiksować razem, schłodzić i gotowe. Polanie ich czekoladą to opcjonalna wersja, można pominąć (chociaż intensywnie kakaowa czekolada doda im wartości odżywczych). Polecam!



  • ok 20 suszonych daktyli
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g płatków migdałowych lub mąki migdałowej (płatki miksujemy na proszek)
  • mała puszka mleczka kokosowego (150ml)
  • łyżka miodu (jeżeli masa będzie mało słodka)
  • tabliczka czekolady 80% kakao (lub dowolna) + kilka łyżek śmietanki lub mleka roślinnego

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy. Śmietankę z mleczka kokosowego zbieramy i umieszczamy w malakserze wraz z resztą składników. Blendujemy do uzyskania wilgotnej masy.

Masę przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Wyrównujemy, dociskamy i chowamy do lodówki na około godzinę.

Czekoladę zalewamy kilkoma łyżkami gorącej śmietanki sojowej (lub mlekiem roślinnym). Rozpuszczamy na parze.

Wyjmujemy schłodzoną masę z lodówki i kroimy na mniejsze prostokąty. Polewamy czekoladą. Odstawiamy do zastygnięcia (najlepiej na kratce lub foli aluminiowej).

Przechowujemy w lodowce. Smacznego!

** 

  • 20 dates
  • 100g coconut
  • 100g almond flour
  • small can of coconut milk
  • 1 tbs honey
  • bar of chocolate 80% coca

Dates soak in hot water for 10 minutes.
Combine all ingredients in a food processor or blender except chocolate (use only cream form coconut milk - top part). Blend until smooth. 

Squish into square food container lined with foil. Fridge it for on hour, then cut into bars. 

Melt the chocolate with warm cream or milk. Cover each bar it chocolate and let it set. Store in fridge. 



Prześlij komentarz