niedziela, 3 lipca 2016

Ciastka owsiane z kokosem i mąką migdałową

Coconut Almost Oat Cookies


Bez białej mąki, jajek i cukru. Mogą być bezgutenowe. Takie owsiano-migdałowo-kokosowe kuleczki. Polecam na drugie śniadanie!


Można przygotować w wersji wegańskiej i użyć oleju kokosowego zamiast masła i syropu klonowego zamiast miodu. Równie smaczne!




  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki, ryżowa w wersji bezglutenowej, u mnie orkiszowa
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 60 g mieszanki rodzynek i sułtanek
  • 7 suszonych fig
  • 125 g masła
  • 3 łyżki miodu lub innej substancji słodzącej
  • szczypta soli

Nastawić piekarnik na 150 st C.
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. 
Masło rozpuścić z 2 łyżkami wody, miodem oraz solą. Przelać do miski z płatkami i wymieszać. Zagnieść ciasto i na chwilę wstawić do lodówki.
Formować kuleczki i lekko je spłaszczać. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut na rumiany kolor. Smacznego!

W wersji bezglutenowej należy użyć płatków owsianych bez glutenu oraz mąki (np. ryżowej). 


Brak komentarzy: