wtorek, 19 kwietnia 2016

Kolorowa jaglanka na obiad

Szybki, pożywny, zdrowy obiad. Wystarczy kasza jaglana, warzywa, odrobina sosu pomidorowego i gotowe.


  • pół cukinii
  • pół czerwonej cebuli
  • mała marchewka
  • kawałek papryki
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • zioła prowansalskie
  • chili
  • łyżka sosu sojowego
  • kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecier pomidorowy do smaku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dodatkowo usmażony jarmuż ;)


Warzywa umyć. Marchew oskrobać. Wszystko drobno pokroić. Usmażyć na rozgrzanym oleju (u mnie olej rzepakowy). Doprawić sosem sojowym, można podlać kilkoma łyżkami bulionu lub wody. Dodać kaszę i doprawić sosem pomidorowym, solą, pieprzem, chili i ziołami. Można jeść takie danie samo (ja mam z usmażonym jarmużem) lub jako dodatek do obiadów (myślę, że z kurczakiem będzie ok). Smacznego!



 
Prześlij komentarz