poniedziałek, 7 marca 2016

Kulki z awokado, migdałów i fig

Avocado, Almonds and Fig Balls

Kuleczki z awokado, fig i mojego ulubionego masła migdałowego. Bardzo pożywne, lekko słodkie i pełne witamin. Na zdrowie!


  • 100 g mąki migdałowej
  • 7 suszonych fig
  • pół dojrzałego awokado
  • 2 łyżki miodu gryczanego (lub dowolnego)
  • 1 łyżka syropu klonowego (może być więcej miodu)
  • 2 pełne łyżki masła migdałowego
  • łyżka wody
  • kakao do obtoczenia (zwykłe lub słodkie)


Figi pokroić na drobne cząstki. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta dodać łyżkę wody lub mleka roślinnego. 

Schłodzić chwilę w lodówce po czym uformować kuleczki. Obtoczyć je w kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego.


Prześlij komentarz