piątek, 11 marca 2016

Gruszka i pietruszka krem

Parsley and Pear Soup 


Super prosta, szybka zupa dla głodnych i zabieganych. Wystarczy korzeń pietruszki, soczysta gruszka, tymianek i trochę cebuli. Do tego łyżka grzanek i lunch gotowy! Smacznego :)


  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1 dojrzała, soczysta gruszka
  • 1 cebula
  • łyżka masła kokosowego (lub zwykłego)
  • 4 szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • pieprz i sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sok z limonki do smaku
Pietruszkę i gruszkę umyć i obrać. Potroić w kostki. Cebulę posiekać. 

Rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić do niego cebulę. Zeszklić. Dodać pietruszkę i podsmażyć przez ok 10 minut. Dodać gruszkę i dalej smażyć aż warzywa i owoc lekko się zrumienią. 

Zalać wodą. Gotować do miękkości. Utrzeć blenderem na krem. Dolać mleko i przyprawy. Ponownie zagotować i zestawić z ognia do przestudzenia.

Podawać z grzankami z razowego chleba i smażonym jarmużem :)  


Prześlij komentarz