czwartek, 25 lutego 2016

Chleb 100 % pszenny

Wyjątkowo  upiekłam pszenny chleb. Na pszennym zakwasie. Jest go sporo w przepisie, więc chleb jest lekko kwaskowy, ale o to też chodzi w pieczywie na zakwasie. Według oryginalnego przepisu powinna być tylko mąka pszenna typu 550, ja użyłam razowej do domowego wypiekania chleba. Jeżeli macie słaby zakwas dodajcie 2-3 gramy suszonych drożdży.

Bochenek wychodzi bardzo sprężysty, chrupiący. Można go przechowywać kilka dni, chociaż ja zawsze mrożę część wypieków.
Miłego wypiekania!


  • 300 g zakwasu pszennego
  • 260 g wody
  • 500 g mąki pszennej (u mnie pół na pół razowa i biała)
  • płaska łyżka soli

Zakwas wymieszać razem z wodą. Dodać mąkę i sól. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut, ręcznie ok. 10 minut). Ciasto  powinno być dobrze wyrobione, elastyczne i jedynie delikatnie lepić się do dłoni. Nie należy dodawać zbyt dużo mąki podczas wyrabiania. Z czasem ciasto powinno stawać się coraz bardziej elastyczne.

Ciasto po wyrobieniu przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny. W trakcie wyrastania ciasto należy dwukrotnie odgazować – co godzinę. Z każdym składaniem ciasto będzie nabierało coraz większej sprężystości i będzie coraz mniej lepkie. Podczas składania można delikatnie podsypywać blat mąką.

Po 3 godzinach przełożyć ciasto (łączeniem do góry) do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C – wraz z blachą do pieczenia.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem, ale niezbyt głęboko.
Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku.
Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut. Smacznego!



Źródło.
Prześlij komentarz